Logo

Oksemørbrad med chili-bearnaise

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Oksemørbrad med chili-bearnaise

 

Klassisk brasserie mad, når det er bedst. Forkæl manden i dit liv med grillet oksemørbrad og en fantastisk omgang chili-bearnaisesauce.

 

4 personer. Forberedelse: 40 min. Grillmetode: Direkte/Indirekte. Sværhedsgrad: Svær. Grilltemperatur: 200 °C. Kernetemperatur: 60 °C.

 

# Ingredienser:

1 kg kartofler

1 spsk olie

salt og peber
1 kg hel oksemørbrad

 

Bearnaise essens:
3 skalotteløg
3 stilke frisk estragon
1 tsk. hel hvid peber
3 spsk hvidvinseddike
1 rød chili
1½ dl vand

Bearnaise sauce:
200 g usaltet smør
3 æggeblommer

1 citron

 

Salat:
1 hoved krølsalat

1 spsk olie
1 tsk sennep  
salt og peber

*

I køkkenet

Sæt ovnen på 225 °C.

Vask kartoflerne, og skær dem i tynde både.

Vend med olie, salt og peber på en bradepande, og steg dem sprøde i ovnen.

Kig efter 25 minutter.

Pil løgene, og del dem i halve.

Smelt smørret, uden at det bruner.

Tag af varmen.

 

Kom løg i en gryde med estragon, peber, eddike, en hel chili og vand.

Lad blandingen koge, indtil væsken er kogt næsten væk.

Hæld evt. 2 spsk. vand i, hvis al væden er væk.

Tag straks gryden fra varmen.

Hæld indholdet gennem en sigte ned i en varmefast skål. Gem chilien.

Sæt en gryde med vand over til vandbad. Vandet må ikke koge.

 

Kom æggeblommerne ned i skålen med essensen, og pisk sammen.

Placér skålen over vandbadet, og pisk konstant i æggeblandingen, indtil den skummer godt.

Når æggemassen begynder at tykne, dryppes små dråber smeltet smør i under omrøring.

Fortsæt med at røre smørret i - først en dråbe ad gangen og, når konsistensen bliver som mayonnaise, i en helt tynd stråle.

 

Tag vandbadet fra komfuret. Lad skålen med saucen stå i badet, og rør jævnligt rundt.

Smag på saucen, om den har nok styrke fra chilien.

Hvis ikke skrabes lidt frugtkød fra den kogte chili. 

Smag saucen til med salt og peber og friskhakket estragon - og måske lidt citronsaft.

 

Ved grillen

Grill mørbraden ved direkte varme, så den får grillskorpe på alle sider.

Flyt mørbraden til indirekte varme og grill ca 20 min. Præcis tid er svær at angive.

Stop fx ved 57 °C = PERFEKT rosa kød.

Lad stegen trække tildækket og lunt i 15 min og temperaturen vil stige ca 3 °C.

Med stegetermometer er stegen perfekt rød ved 60 °C og gennemstegt ved 70 °C.

 

Vend salaten med dressing, og servér.

 

Tips: Hvis bearnaise får for meget varme, skiller den. Er uheldet ude, kan saucen nemt reddes:

Læg en isterning i og rør roligt rundt, så samler den sig.

 

Skub kullet til siderne således at kødet kan ligge i midten uden direkte varme under sig, kom en foliebakke med 2-3 dl vand under stegen - steg nu under låg indtil den ønskede kernetemperatur og stegegrad!

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.794 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her