
 
En fastelavnsbolle er en type bagværk, som man oprindeligt
spiste i dagene op til fasten, der varede 40 dage fra askeonsdag til påskedag.
Fastelavnsboller findes i mange varianter.
 
Personer: 6. Forberedelse: 2½ time (inkl. hævetid).
Tilberedning: 18-20 min. Grillmetode: Indirekte. Sværhedsgrad: Middel.
Grilltemperatur: 175 °C. Udstyr: Bagsten m bageplade, gryde, bagepapir. 
 
# Ingredienser 
Dej:
2,5 dl sødmælk
25 g gær
100 g usaltet smør
1 æg
50 g sukker
1 tsk salt
1 tsk kardemomme
500 g hvedemel
1 æg til pensling
Fyld efter eget valg: Chokolade, Nutella, marcipan, creme
eller marmelade
*
I køkkenet
Lun mælken, og opløs gæren deri. 
Smelt og afkøl smørret. 
Rør æg, sukker, salt og det afkølede smør i mælkeblandingen.
Bland mel og kardemomme, og ælt det i dejen lidt ad gangen. 
Ælt til dejen er glat og smidig. 
Stil den til hævning tildækket et lunt sted i et par timer.
Ælt dejen igen, og del den i 2 kugler, som hver rulles ud
til plader på ca 20x30 cm. 
Skær dejen ud i kvadrater på ca 10x10 cm, og læg det valgfri
fyld i midten.
Fold dejen sammen om fyldet. 
Luk bollerne omhyggeligt, ellers løber fyldet ud under
bagningen. 
Læg bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade med
bagepapir. 
Lad bollerne efterhæve i ca. 10 min.
Pensl fastelavnsbollerne med sammenpisket æg.
 
Ved grillen
Klargør grillen til indirekte, middelhøj varme. 
Læg bagestenen på risten, og lad den varme op i 5-10 min. 
Stil bagepladen på stenen, og bag bollerne i ca. 18-20 min.
 
Efter grillning:
Pynt fastelavnsbollerne med glasur, når de er afkølet.