Logo

+ Rubs og krydderiblandinger

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

+ Rubs og krydderiblandinger

 

Krydderiblandinger benyttes verden over for at give maden en distinkt karakter. En del betegnes paste eller pasta og er baseret på friske ingredienser, andre består af tørre krydderier og benævnes rub. I begge tilfælde er det enkle og tidsbesparende smagsgivere til alt, der skal grilles. Det behøver ikke at være mærkeligere end salt, sort peber og stødt chili. Den kombination passer til alt og kan tillige udvikles med en mængde krydderier og urter. Blandingen får et nyt kulinarisk pas for hver ny smag, man henter fra krydderiskabet.

 

Tænk på krydderiblandinger som en tør marinade. Så bliver det enklere at komponere egne kreationer. Fordelene er, at der kun indgår salt og krydderier; pasta kan man evt. tilsætte lidt olie eller væske. Det gør krydderiblandingen til en mere intensiv smagsgiver end marinade. Blandede krydderier giver også en bedre stegeoverflade end marinade. N år maden grilles over direkte strålevarme, dannes en sprød finish; den er i nogen grad vigtigere end selve det brændsel, man griller over. Krydderismagen udgør også en kontrast til hovedråvaren, som beholder sin karakter i modsætning til ved marinering. En krydderiblanding er derfor en minimal indsats med maksimal smagseffekt.

 

Gnid krydderiblandingen på kødets overflade; det minder om teknikken, når man graver laks. Magre kødstykker kan pensles med lidt olie, så fæstner krydderierne bedre. Et andet kneb er at pensle kødet med sennep. Brug en usødet udgave, så det ikke brænder.

 

Jo større kødstykke, desto mere salt og krydderier er der brug for. Krydr efter det princip, at når du tror, du har krydret nok, så krydre r du en gang til med lige så meget. Det må gerne minde om panering. Husk, at krydderierne bare havner på ydersiden. Et stort omfang på kødet kræver derfor meget krydderiblanding. for at det kan smage af noget. En kok, der ikke krydre r maden ordentligt, er fej. Det er med krydderier, man kan formidle sin passion.

 

Krydr i god tid før tilberedning. En stor steg kan med fordel krydres dagen før, så frem for alt saltet kan trænge ind og forhøje smagen. Myten om, at salt trækker væske ud og gør råvaren tør, passer ikke. J o, salt trækker væske ud, men aldrig så meget, at råvaren bliver tør. Tværtimod, saltet beriger smagen, når det smelter ind i kødet. Derfor gør en tur i en let saltlage (du finder opskrifter på lage i dette kapitel) også nytte ved store kødstykker.

 

Sukker kan indgå i krydderiblandinger til barbecuegrill, men tag dig i agt, når du griller ved meget stærk og direkte strålevarme, hvor det kan brænde. Det samme gælder hvidløgspulver og af og til sød paprika.

 

Når du har vænnet dig til at bruge krydderiblandingerne fra denne bog, vil du sikkert lave dine egne varianter. Tænk først på, at du kan bruge traditionelle krydderiblandinger som karry, chili, garam masala m.fl. I de fleste tilfælde behøver man bare tilføje salt, og også sukker til barbecuegril, Laver du dine helt egne blandinger, skal du tage mindre af de allermest aromatiske krydderier: kryddernellike, muskat, kanel, ingefær og kardemomme. Lad koriander, paprika og spidskommen udgøre den store del; de skaber rygrad til blandingen. Mængden af chilipeber afgør du selv, afhængigt af styrkeniveau og karakter. Opbevar dine kreationer køligt og mørkt i tætsluttende dåser.

 

KRYDDERIBLANDING TRIN FOR TRIN

1. Lad krydderiblandingen få en afbalanceret smag af aroma, kryddersødme og styrke.

2. Alt fra små portionsstykker til store stege kan krydres.

3. Gnid krydderierne ordentlig ind i kødets yderside og i god tid.

Krydr store kødstykker mere, end du tror.

Brug ikke sukker, sød paprika og hvidløgspulver, når du griller ved meget stærk varme, da det let brænder. Anvend dem derimod til barbecue-grill.

6. Opbevar krydderiblandinger mørkt og køligt.

 

+ Rubs og krydderiblandinger

 

Et krydderi tilsættes maden for at fremhæve en bestemt smag eller for at tilføre den en anden smag. Mange krydderier har den positive bieffekt, at de er bakteriedræbende. En del af dem er også fordøjelsesforbedrende. Et krydderi er en pulveriseret eller tørret plante eller plantedel. Alternativt kan friske krydderurter anvendes.

 

Før i tiden, da transport var yderst besværlig, var krydderier en stor luksus. Mange krydderier blev transporteret på kamelryg ad Silkevejen fra Orienten til Europa. I Europa er der i mange århundreder blevet anvendt krydderier

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.318 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her