Logo

Klargøring af Smoker

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Klargøring af Smoker

 

Klargøring af Smoker

Klargøring 1-2-3-røg på Smoker


Weber Smokey Mountain Cooker er inddelt i tre dele:
1. En bund med bundspjæld, kulrist og kulring til briketter og røgtræ
2. Et midterstykke med et indbygget kar til vand, luge samt to grillriste
3. Et låg med topspjæld og indbygget termometer

Der er to klargøringsmetoder, som er velegnet, når du anvender din WSM: den traditionelle til retter, som skal tilberedes på få timer og Minion-metoden, når du vil tilberede maden ”low and slow”, som foregår over længere tid.                                                                                                     

 

Den traditionelle metode

Sådan gør du:

1. Fyld en grillstarter op med cirka 3 kilo briketter og tænd dem.

2. Løft de to øverste dele af ovnen fra bunden. Læg kulristen i bunden, og læg kulringen oven på risten. Kulringen holder på briketterne, så de ikke dækker for bundspjældene. Og fordi der er huller i selve ringen, sikres en god lufttilførsel til briketterne - hvilket er gavnligt for optændingsprocessen. Sørg for at have vand, røgtræ og mad klar.

3. Når briketterne er dækket af et tyndt lag hvid aske, hælder du dem forsigtigt ned i kulringen og fordeler dem jævnt og lægger det antal røgchunks på briketterne, som opskriften foreskriver.

4. Hæng det tomme vandkar på de beslag, der er på indersiden af midterstykket, og sørg for at lugen ind til briketterne er lukket. Sæt midterstykket oven på bunden.

5. Fyld vandkarret ca. trekvart op med vand, inden det bliver for varmt. Sæt derpå de to grillriste på plads i midterstykket – så de er klar til at få maden lagt på. Sørg for at både bund- og topspjæld står åbne.

Du er nu klar til røgning på din røgovn.


Minion-metoden
Når maden skal tilberedes ”low and slow”, er det vigtigt, at temperaturen holdes stabilt lav (110-120 °C) over lang tid. Det kan du blandt andet opnå med Minion-metoden. Den traditionelle optænding kræver påfyldning af briketter med jævne mellemrum.

I stedet for at fylde kulringen med tændte briketter og regulere temperaturen nedad ved hjælp af luftspjældene, til du når de cirka 110 °C, fylder du kulringen med utændte briketter iblandet røgtræ. Herefter lægger du cirka 20 tændte briketter ovenpå, som stille og roligt antænder de utændte briketter og røgtræet. Med et fyldt kulkammer kan du tilberede retter i op til 18-20 timer, uden at fylde nye briketter på.

Sådan gør du:

1. Løft de to øverste dele af ovnen fra bunden. Læg kulristen i bunden, og læg kulringen oven på risten. Fyld en grillstarter helt op med utændte briketter og hæld dem i ringen uden at tænde dem. Fordel røgchunks jævnt udover briketterne.

2. Hvis du bruger en WSM med en diameter på 57 cm, skal du fylde grillstarteren helt op med briketter igen og tænde dem. Til en WSM med en diameter på 57 cm, skal du bruge 30 tændte briketter, til WSM, 47 cm skal du bruge 20 styk, og til en WSM med en diameter på 37 cm, skal du bruge 12-15 tændte briketter.

3. Når briketterne, som er sat til optænding, er dækket af et tyndt lag hvid aske, hælder du dem forsigtigt udover de utændte briketter i kulringen. De tændte briketter skal placeres i midten af kulringen – på den måde vil de utændte briketter langsomt blive antændt en efter en, så smokerens brændetid forlænges.

4. Sørg for, at vandkarret er tomt og sat på plads i midterstykket, og at lugen ind til briketterne er lukket. Sæt midterstykket oven på bunden og fyld vandkarret cirka trekvart op med vand, inden det bliver for varmt. Sæt derpå de to grillriste på plads i midterstykket – klar til at modtage kødet.

Du er nu klar til ”low and slow”-røgning på din røgovn.


… Minion-metoden blev opfundet i 1999 af James Minion, en amerikansk BBQ-guru. Han skulle deltage i en konkurrence og stod med en spritny WSM. Erfaringen sagde ham, at fylder man kulkammeret med tændte briketter, havner man på cirka 180 °C og skal kæmpe for at få temperaturen ned på de cirka 110 °C, som rigtig ”low and slow”-barbecue kræver. Han fyldte derfor kulkammeret med utændte briketter og nogle klodser røgtræ. Derefter smed han cirka 20 tændte briketter ovenpå, samlede ovnen og fik temperaturen ned på de 110 °C – som han havde brug for. Han vandt konkurrencen i to kategorier. Kilde: Morten Westh, Det Danske Grill Landshold


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.448 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?Effektiv reklame - klik her