Logo

Minion-metoden

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Minion-metoden

- en anden metode at tænde din Smokey Mountain Cooker på.

 

Historien
Metoden blev opfundet i 1999 af James Minion, en amerikansk BBQ-guru. Han skulle deltage i en konkurrence og stod med en spritny WSM. Erfaringen sagde ham, at fylder man kulkammeret med tændte briketter, havner man på cirka 180°C og skal kæmpe for at få temperaturen ned på de cirka 110 °C, rigtig Low & Slow-BBQ kræver. Han fyldte derfor kulkammeret med utændte briketter og nogle klodser røgtræ. Derefter smed han cirka 20 tændte briketter ovenpå, samlede ovnen og fik hurtigt en temperatur på 110 °C. Han vandt konkurrencen i to kategorier og blev kåret som "Dagens Mester". Han postede sine erfaringer på et BBQ-forum på nettet, og som man siger "Resten er historie".

Hvordan?
I stedet for som vanligt at fylde kulkammeret med tændte briketter og derefter med luftspjældene at få temperaturen ned på rette niveau og så lægge kødet i ovnen, så fylder man kammeret med utændte briketter iblandet røgtræ, lægger cirka 20 tændte briketter ovenpå (flere, hvis det er koldt), kommer vandfad og kød i ovnen og holder øje med temperaturen. De tændte briketter vil så stille og roligt tænde de utændte briketter og røgtræet. Når ovnen når de ønskede cirka 110 °C, lukkes bundspjældene helt eller næsten. Topspjældet skal være åbent hele tiden! Med et fyldt kulkammer kan man så stege op til 18-20 timer - en traditionel optænding kræver påfyldning af briketter med jævne mellemrum ...

Den helt store fordel ved Minion-metoden, er at ovnen næsten passer sig selv, hvilket er en stor fordel, når man for eksempel laver pulled pork og andre ting med meget lang stegetid. Der skal kun fyldes vand i vandfadet en gang imellem og reguleres lidt på bundspjældene. Jeg har selv prøvet at fylde vandfadet til randen og så gå i seng (en to liters sodavandsflaske er god til formålet); seks timer efter var der stadig lidt vand i fadet. Temperatur-reguleringen er også meget nemmere end ved traditionel optænding.

Der er en del diskussion på diverse BBQ-fora, dels med hensyn til smagen (her er meningerne delte), dels med hensyn til, hvorvidt briketterne udvikler sundhedsskadelig røg, når de tænder (det er ikke påvist). Hvad man synes, må være en privat sag, jeg har i hvert fald ingen skrupler. Jeg vil tro, at hvis man bruger metoden uden røgtræ, vil man nok kunne spore røgen fra briketterne, men sammen med blomme, mesquite, bøg, rødel, æble og så videre spiller det ingen eller kun en minimal rolle i det samlede smagsbillede. Jeg har på mit arbejde lavet bjerge af snobrød over HeatBeads og gladeligt efterfyldt med utændte briketter, uden problemer.

Billederne herunder er fra en "½-minion". Den brændte ni timer.
 

Minion-metoden 
Billede 1: Kulkammeret med briketter, 4 klodser blommetræ og en håndfuld mesquite.

 

Minion-metoden
Billede 2: De tændte brikketter er hældt på. Bemærk, at de glødende briketter er i kontakt med røgtræet fra starten.

Minion-metoden
Billede 3: Vandfadet og den nederste rist.

Minion-metoden
Billede 4: Rygeovnen står og hyggeryger.

Minion-metoden
Billede 5: Og temperaturen er (næsten), som den skal være...

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.547 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her