Logo

Grillrøget oksebryst

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grillrøget oksebryst

 
Grillet oksebryst er virkelig lækkert! Her er oksekødet krydret godt, langtidsstegt på grillen samt smurt med en liflig krydderblanding
Forberedelsestid 20 min. Trækketid 2-4 timer. Grilltid 10-15 timer. Til 8-10 personer

 
# Ingredienser
1 udbenet stykke oksebryst, 3½-4½ kg

 
TIL KRYDDERBLANDINGEN
2 spsk sukker
2 spsk friskkværnet sort peber
2 spsk sød paprika
2 spsk stødt chili
2 tsk løgsalt
2 tsk hvidløgssalt
2 tsk sellerisalt
2 tsk kryddersalt

 
3 mellemstore, tørre trækul - æble, kirsebær, eg eller mesquite –
ikke udblødt i vand

 
* Tilberedning
1. Læg oksekødet med det bløde fedtlag nedad på et skærebræt.
Fjern det hårde fedt i den spidse ende og den tynde, seje hinde
på den side, der nu vender opad.

 
2. Bland ingredienserne til krydderblandingen i en mellemstor skål.
Drys det jævnt over kødet, pak kødet ind i plastfolie og
læg det i køleskab, til det skal på grillen.

 
3. Fyld en grillstarter til kanten med friske briketter og
hæld dem på brændkammerets rist.
Tænd så 15-20 briketter i grillstarteren.

 
Så snart der er flammer, hældes briketterne forsigtigt ud over
de ikke antændte kul i brændkammeret.
Læg de tørre træklodser på og åbn de nederste luftspjæld helt.

 
4. Stil midterdelen af smokeren på dens nederste sektion,
fyld vandbeholderen med vand, og læg begge grillriste på plads.
Rens den øverste grillrist grundigt.
Læg oksebrystet direkte fra køleskabet med fedtsiden nedad
på den øverste grillrist.
Sæt låget på med helt åbne luftventiler og stik et termometer i en af dem.
På den måde kan man kontrollere temperaturen inde i grillen.
Luk nu de nederste luftventiler ca. halvt.
Nu vil temperaturen i røggrillen falde, men så stige igen;
når den har nået omkring 120 °C, lukkes de underste ventiler trekvart.

 
5. Man regner med ca. 1¼-1½ time pr. 450 g, i dette tilfælde
er det mellem 10 og 15 timer.
Men det er kødets kernetemperatur, der er den bedste indikator for,
hvor mørt kødet er, og den skal slutte ved 88 °C det
tykkeste sted i brystkødet.
Reguler af og til temperaturen vha. de nederste spjæld,
den skal konstant ligge mellem 105 °C og 120 °C.
Fyld efter behov varmt vand på i anden halvdel af tilberedelsestiden.

 
6. Tag det færdige oksebryst af grillen, når kernetemperaturen er 88 °C,
og pak det stramt ind i et dobbelt lag kraftig alufolie.
Stil det tildækket i 2-4 timer i en tør termoboks (køl ikke).
I løbet af den tid steger kødet videre og bliver endnu mere mørt,
men holder sig samtidigt varmt.

 
7. Tag forsigtigt oksebrystet ud af folien og sørg for at redde den stegesaft,
der har samlet sig i folien, op i en skål.
Stik en lang forskærerkniv ind mellem kødets øvre og nedre del og
skil musklerne fra hinanden.
Fjern overflødigt fedt fra begge stykker og skær kødet fra den nederste
del i skiver på tværs af fibrene.
Skær den øverste del i mindre stykker.
Server oksebrystet varmt ledsaget af stegesaften.


Grillrøget oksebryst 

1 Fjern ikke det tynde fedtlag på oversiden af et stykke oksebryst.
Fjern det hårde fedt på undersiden i den spidse ende.


Grillrøget oksebryst 

2 Krydderblandingen giver ikke alene kødet smag, men også
en aromatisk skorpe.

 
I nogen opskrifter står der, at et oksebryst skal grilles med fedtsiden opad.
På den måde, hævdes det, kan fedtet smelte langsomt og trække ned i kødet,
så det bliver mere saftigt og velsmagende.
Andre mener, at det øverste lag fedt ikke kan trænge ind i kødet, og at den
ønskede saftighed allerede befinder sig i kødet, nærmere betegnet i bindevævet.
Hvis bindevævet når op på en kernetemperatur på 70 °C, smelter det og
gør kødet saftigt. Derfor er det bedre at stege et stykke oksebryst med
fedtsiden nedad, for at beskytte kødet mod røggrillens strålevarme.
Hvem har ret?

 
✅ Her er grillABC med nemme opskrifter, og selvfølgelig lidt om Salat, Grønsager, Marinader, Saucer, Salsaer, Glaseringer, Rub og krydderi, Tilbehør, Info og Gode råd

 
Få gode smagsoplevelser med grillABC.dk. Vi hjælper dig med at lykkes med grillen.
Finder du ikke hvad du søger så prøv Grill / spid - kogebog.dk

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 324 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her