Logo

Baltisk mad med cevapcici, ajvar og spidskålssalat

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Baltisk mad med cevapcici, ajvar og spidskålssalat

 

I Kroatien laves en virkelig lækker udgave af chutney. Bl.a. denne spicy Ljutenica. Ofte er der aubergine i, men ikke i denne, og det gør den mere mild og de bløde bagte røde peberfrugter giver en sødme der smager igennem. Den er så blevet spicet op med chili i stedet.


Ajvar - Ljutenica

# Ingredienser:

4 røde peberfrugter (500 g)

2 tomater (125 g)

1 fed hvidløg

1 lille håndfuld bredbladet persille

1 spsk olie

lidt citronsaft eller lime

chili efter smag, frisk eller kværnet

havsalt og friskkværnet peber

*

Sæt ovnen til 225 °C

Rens og skær peberfrugterne, tomater og evt. frisk rød chili i halve.

Kom dem på en bradepande med bagepapir, og bag dem i ovnen i ca. 30-45 min. indtil skindet ser brændt ud, og peberfrugten er blød.

Vend dem halvvejs, og lad dem blive i ovnen til skindet på den anden side også ser brændt ud. Fjern skindet fra alle grønsagerne.

Blend de bagte grønsager med persillen, olie, chili, hvidløg og lidt citronsaft, til det er en grov mos, og smag til med salt, peber og måske lidt chili.

 

Tips: Hvis skindet er svært at fjerne fra peberfrugten, så kom dem i en skål med låg i ca. 5 min. og fjern herefter skindet.

Lav gerne opskriften i dobbeltportion, så har du nok og til dagene efter.

 

Balkanruller - Bosnisk Cevapcici

# Ingredienser til 12 stk.

500 g hakket oksekød - (12-16% fedt)

2 løg

1 fed hvidløg

4 spsk bredbladet persille

1 æg

1 tsk røget paprika

1 tsk havsalt

friskkværnet peber

olie til pensling

*

Kom det hakkede kød i en skål og rør den godt sammen med saltet.

Hak løget meget fint og bland det i kødet sammen med knust hvidløg, hakket persille, røget paprika, friskkværnet peber og æg.

Ælt farsen godt sammen og form den til små, fingerlange pølser.

Pensel cevapcici'ene godt med olie.

Grill dem, eller læg dem på en grillrist over bradepanden og bag den ved 250 °C i 8-10 min.

Pas på de ikke får for meget, for så bliver de tørre.  

Vend cevapcici, når halvdelen af stegetiden er gået og pensl dem før de steges helt færdige.

 

Serveres med Ljutenica/ajvar og fintsnittet spidskål med en citronmarinade.

 

Spidskål med citronmarinade

- et forslag der giver samme modspil som surkål/sauerkraut.

# Ingredienser

1 spidskål

1 bdt dild

4 spsk olie

2-3 spsk frisk citronsaft eller lime

friskkværnet salt og peber

*

Halver spidskålen og snit den i fine strimler enten i hånden eller på mandolinjern.

Hak dilden og bland i med spidskålen.

Bland en marinade af olie, frisk citronsaft og smag til med salt og peber.

Den må meget gerne smage syrligt. 

 

Du kan også bruge lidt af den lilla spidskål eller hvidkål, men så skal den skæres på mandolinjern for at blive mere delikat, og ikke så overvældende i smagen. Hvis du fermenterer grønsager, så kan du servere surkål til i stedet.

 

Tips:

Af hakket kød kan du også anvende halv okse- og lammefars, eller halv okse- og kalvefars. Selvfølgelig kan kyllingekød også anvendes.

 

Cevapcici er en kødrulle, også fra balkanområdet og som spises ofte, da den er hurtig at lave og nem at grille, især når man opholder sig en del ude i det fri.

 

Ljutenica / Ajvar [udtales ayvar] eller ljutenica er en krydret grønsagssauce/chutney som stammer fra det baltiske køkken. Den anvendes bl.a. som sauce til kød, grønsager, brød, men kan også tilsættes gryderetter. Den kommer i mange udgaver: glat og chunky, hot og mild.

 

Ljutenica er som oftest mere spicy og intens end den anden populære udgave, ajvar. Imidlertid har forskellige regioner og lande deres egne fortolkninger af denne grønsagschutney, og alle (undtagen os) holder deres egen opskrift tæt til livet.

 

Den ajvar vi finder herhjemme i glas fra supermarkedet er desværre ikke altid den bedste kvalitet smagsmæssigt, og ofte mere bitter.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 717 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Spidstegt oksefiletOksefilet er et af de bedste stykker kød fra oksen, og har en kortere tilberedningstid end...
• Rib-eye steaksTip til tilbehør: Ciabatta med hjemmerørt kryddersmør
• Flank Steak London StyleTip til tilbehør: Grillede artiskokker

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os