Logo

Bønner, linser og gule ærter - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bønner, linser og gule ærter - info 


Tørrede bønner, linser og gule ærter vokser med opgaven. Giv dem chili, ingefær, hvidløg, kapers og friske krydderier. De suger til sig og holder på smagen, og de er mættende og økonomiske. En lille sjat i bunden af en gryde vokser til uanede mængder og bidrager med kostfibre og protein.

 

Indholdsfortegnelse

Belugalinser

Brune bønner

Butter beans

Gule ærter

Hvide bønner / cannellini bønner

Kidneybønner

Kikærter

Mungbønner

Pintobønner

Sojabønner / edamame-bønner

Sorte bønner

Tips


Bønner, linser og gule ærter - info 

Mungbønner

Hedder også mingbønner. Mild lidt nøddeagtig smag, neutral. Basisfødevare i Asien.
Den mest populære bønne til dyrkning af spirer. Kineserne bruger mungbønnen til glasagtige nudler, der udblødes i vand eller frituresteges. De tørrede bønner kan bruges i sammenkogte retter, som tilbehør, i salater og fyld i bønnepostej.
Skylles og koges i 15-30 minutter. Skal ikke ligge i blød først.

Gå til toppen af siden


Bønner, linser og gule ærter - info 

Gule ærter

Er de modne og tørrede frø af ærter. Flækærter er halve gule ærter.
Retten Gule Ærter er en gammel dansk klassiker. Suppen af de udblødte og kogte gule ærter er søbemad, der suppleres med sulemad, som er flæsk kogt i suppen og serveret ved siden af suppen. Gule ærter og flækærter har fået en renæssance med det nye nordiske køkken som en slags nordisk hummus.
Skylles og sættes i blød 8-10 timer. Koges i 10-15 minutter.

Gå til toppen af siden


Bønner, linser og gule ærter - info 

Kikærter

Er tørrede frø af garbanzobønner. Har ærtesmag, men smager også nøddeagtigt, konsistensen er fast, og kikærter koger ikke ud.
Udbredt i Nordafrika, Indien og Sydeuropa. Findelte kikærter bruges undertiden i dej til falafel og bruges i dej til dybstegte grøntsager, kendt for hummus, som ingrediens i cous cous og findes overalt i det spanske køkken. Fine til sammenkogte retter, salater og supper.

 

Kikærter kender de fleste til. Kikærten har en nøddeagtig smag, og du kan anvende kikærter til mange retter, heriblandt humus. Sæt kikærterne i blød natten over, og kog dem i 30- 40 minutter. Mos derefter kikærterne sammen med rapsolie og lidt magert græsk yoghurt. Så har du en cremet humus, som du kan spise med lidt brød til.


Skylles og sættes i blød i 10-12 timer. Koges 40-50 minutter.

Gå til toppen af siden

 

Bønner, linser og gule ærter - info

Belugalinser

Har navn efter den eftertragtede belugakaviar. De er små, skinnende og sorte, men farven skifter til armygrøn, når de er kogt.
Belugalinser er fine til marinering, de optager mest smag, hvis de marineres, mens de er varme. Bruges i supper og i kolde og varme salater.
Skylles og koges i 20 minutter. Skal ikke ligge i blød først.

Gå til toppen af siden


Bønner, linser og gule ærter - info 

Kidneybønner

Tørrede harcotbønner. Har fået navn efter nyreformen. Smager en smule sødligt og nøddeagtigt.
Forbindes med det mexicanske køkken, men bruges også i det indiske og caribiske køkken. Gode i simreretter, holder faconen godt og suger smag til sig fra andre råvarer.
Kidneybønner kender du nok bedst som røde bønner, men de kan også godt være sorte, hvide og plettede. Bønnerne har en mild, let sødlig smag, selvom konsistensen er melet, derfor er de perfekt i sammenkogte retter som chili con carne.

Skylles og sættes i blød 10-12 timer. Koges 40-60 minutter.

Gå til toppen af siden

 

Bønner, linser og gule ærter - info

Hvide bønner

Kaldes også cannellini bønner og i engelsktalende lande for Navy Beans, fordi de har været vigtig proviant i flåden. Mild smag. Kendt fra klassikere som andecassoulet, baked beans og chili con carne. Også fine til salater eller blendet som puré. Tilsæt revet citronskal.
De hvide bønner er dem, som man blandt andet kender fra baked beans. Jo større bønnerne er, jo længere tid skal de koges og jo mere melede er de i konsistensen. Hvide bønner mætter rigtig godt, så brug dem i sammenkogte retter og ratatouille.

Skylles og sættes i blød 10-12 timer. Koges 45-60 minutter.

Gå til toppen af siden


Bønner, linser og gule ærter - info 

Butter beans

Kaldes også smørbønner, månebønner eller limabønner. Cremet nøddeagtig smag og mindre melet konsistens end for eksempel hvide bønner. God begynderbønne for bønneskeptikere, fin til marinering og servering sammen med forårsløg eller mosede til bønnedip med olivenolie og chili. Indeholder både lektiner og cyanogene glycosider, der kan give blåsyreforgiftning. Begge dele forsvinder, når bønnerne opblødes og koges.

Kendetegnet butter beans, er deres store, flade og lyse overflade. Bønnen har en cremet konsistens, og en mild, rund og sødlig smag. Brug Limabønner i salater, sammenkogte retter og i supper.

Skylles og sættes i blød 12 timer. Koges 60-75 minutter. Kog dem uden låg, så blåsyren fordamper.

Gå til toppen af siden


Bønner, linser og gule ærter - info 

Brune bønner

Kaldes også havebønner. Rustik smag, der kan bære meget krydderi, gerne skrappe sager som chili eller spidskommen. God til bacon, tomat og løg i suppe og sammenkogte retter.
Skylles og sættes i blød 10-12 timer. Koges 45-60 minutter.

Gå til toppen af siden


Bønner, linser og gule ærter - info 

Pintobønner

Pinto betyder malet på spansk, og bønnerne har en nærmest marmoreret overflade af rød farve på beige bund. Når bønnerne koges, bliver de lyserøde. Gode i vegetarfrikadeller, serveres i det mexicanske køkken med svinefedt, løg og hvidløg eller med ris eller bruges i burritos og tacos.
Skylles og sættes i blød i 8-12 timer. Koges 90 minutter.

Gå til toppen af siden

 

Bønner, linser og gule ærter - info

Sojabønner

Sojabønner kan være gule, sorte, grønne og røde. I Danmark er det de grønne sojabønner, som også hedder edamame-bønner, som er mest almindelige. Edamame bønner er umodne sojabønner, og du finder dem blancheret på frost. De skal blot optøs eller have et hurtigt opkog, så er de klar til brug.

Gå til toppen af siden


Bønner, linser og gule ærter - info 

Sorte bønner

Sorte bønner kan du bruge i mange opskrifter. Sæt bønnerne i blød i 10-12 timer, og kog dem derefter i nyt, friskt vand i mindst 30-45 minutter. Brug bønnerne i blandt andet salater, supper og gryderetter, eller godt krydret i mexicanske pandekager. Hvis du har en sød tand, så kan bønnerne også bruges som ingrediens i en brownie.

Gå til toppen af siden

 

Tips:

Bønner indeholder lektiner, som kan give forgiftning, derfor er det vigtigt at du koger bønnerne helt møre, for så forsvinder lektinen

 

Har du travlt, så brug bønner på dåse, de skal blot skylles, så er de klar til brug

 

Stil altid bønner i blød i køleskabet, så du undgår at ”aktivere” sundhedsskadelige bakterier, som nemmere formerer sig ved stuetemperatur

 

Kog flere bønner end du skal bruge, og frys dem ned - så er de altid klar til brug

 

Gå til toppen af siden

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.008 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her