Logo

Torsk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Torsk

Torsk eller atlantisk torsk er en fisk i torskeslægten tilhørende torskefamilien Gadidae. Torsk er vidt udbredt i det østlige Atlanterhav, i Nordsøen og i de indre danske farvande. Den lever både i saltvand og brakvand, og lever primært nær bunden.

 

Type: Rundfisk

Familie: Gadidae

Latin: Gadus morhua

Engelsk: Cod

Tysk: Dorsch, kabeljau

Fransk: Cabillaud, morue

 

Torsken har for få år siden været anset for at være udryddelsestruet, men bestanden er kommet pænt tilbage igen. De bedste torsk er de lidt større torsk på 1½ - 3 kg.


Udseende: 

Torsken skifter farve efter bundforholdene, men alle stammer har en lys sidelinie. Desuden har den overbid og en skægtråd, hvorpå der sidder sanseceller, som gør den i stand til at registrere, om der er føde i nærheden. Der er stor forskel på torsk fra Nordsøen og Indre Danske farvande. Den fra Nordsøen er noget fastere i kødet, mere kødfuld og hvid i kødet, ligesom den er lysere i skindets farve.

Mindste fangstmål for torsk er 35 til 40 cm. Der er blevet fanget enkelte meget store torsk, men en stor torsk vejer normalt ca. 10 kg.

 

Smag og tekstur: 

Kødet er hvidt og saftigt. Det er fast i strukturen, men er kendetegnet ved at skille i flager, og dette er en del af den gode smagsoplevelse.

 

Føde: 

Torsken er en rovfisk, der spiser alt, der er mindre end den selv. Den går ikke af vejen for at spise artsfæller, ligesom den spiser andre småfisk, så som tobis, brisling og sild. Den spiser også skaldyr som fx store hele krabber.

 

Sæson og perioder: 

Torsken er bedst om vinteren og om foråret. Om sommeren, hvor den spiser flere fede fisk, bliver den løsere i kødet. Den gamle huskeregel - nemlig kun at spise torsk i måneder med "r" i (dvs. september til april) - har derfor noget på sig, men den kan bestemt spises året rundt, og den landes også året rundt.

 

Fangstmetoder: Akvakultur, Ruse, Trawl, Garn, Snurrevod, Krog

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.582 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her