 
 
 
 
Nem og fedtfattigt grillmad: kalkun på grill i en lækker
marinade med æblesaft, rosmarin og timian. Saftig og velsmagende kalkun med dejlig
sauce.
Forberedelsestid 30
min. Tid i lage 18-24 timer. Grilltid 2½-3½ timer. Til 10-12 personer
 
# Ingredienser
1 grydeklar kalkun,
frisk el. optøet, 4½-5½ kg 
1¼ dl smeltet smør 
1 tsk friskkværnet
sort peber 
1½ liter
fjerkræbouillon 
1 stort løg, pillet
og hakket groft 
2 store gulerødder,
hakket groft 
2 stængler
bladselleri, hakket groft 
4 små stykker
æbletræ el. 4 små håndfulde 
æbletræflis, opblødt
i mindst 30 min. 
 
TIL LAGEN 
2 liter æblesaft 
250 g groft havsalt 
2 spsk tørret
rosmarin 
2 spsk tørret timian
1 spsk tørret salvie
1 tsk groftkværnet
sort peber 
 
TIL SAUCEN 
1 liter stegefond 
(som består af
stegesaften og 
suppleret med
fjerkræbouillon) 
4 spsk smør 
4 spsk hvedemel 
85 ml tør hvidvin 
2 spsk finthakket
frisk bredbladet persille groft havsalt 
friskkværnet sort
peber 
 
* Tilberedning
1. Rør alle
ingredienserne til lagen godt sammen, til saltet er opløst. 
 
2. Følg trin 1 fra Sådan grilles en hel kalkun 
Skyl så kalkunen
indvendigt og udvendigt under rindende koldt vand. 
Den skal ikke op
bindes. 
 
3. Følg trin 2 og
trin 3 fra Sådan grilles en hel kalkun. 
Luk køleboksen og
lad kalkunen stå i 18-24 timer. 
 
 
4. Forbered en
halvkredsformet grill til lav varme 
Tag kalkunen op
aftagen (den bruges ikke mere), 
skyl den indvendigt
og udvendigt under rindende koldt vand, 
og dup den tør med
køkkenrulle. 
Pensl den med
smeltet smør og krydr med peber. 
 
5. Hæld
fjerkræfonden op i en tung, ca. 23x30 cm stor 
bradepande, tilsæt
løg, gulerødder, selleri og de kalkundele, 
som blev stillet på
køl, og læg kalkunen i med brystsiden nedad. 
 
6. Stil bradepanden
midt på grillristen, så lårene vender 
mod de glødende kul.
Dryp 2 stykker træ
el. 2 håndfulde flis af og læg dem på kullene. 
Grill kalkunen over
indirekte lav varme (150-175 °C) og 
med lukket låg i 1
time. 
 
7. Læg så 10-12
friske briketter på jævnt fordelt mellem 
gløderne med en
langskaftet grilltang. 
Vend forsigtigt
kalkunen i bradepanden og grill den 1 time 
med brystsiden opad
over indirekte lav varme og med lukket låg. 
 
8. Hæld det
resterende smeltede smør over kalkunen. 
Vikl alufolie om de
dele af kalkunen, der evt. bliver for brune. 
Læg igen 10-12
friske briketter på og grill kalkunen færdig 
ved indirekte lav
varme og lukket låg. 
Regn med 2½-3½ timer
total grilltid. 
Kernetemperaturen i
den tykkeste del af låret skal være ca. 80 °C 
(sørg for ikke at
ramme knoglen) og brystkødet 75 °C. 
 
Anbring kalkunen på
et skærebræt, dæk den løst med alufolie og 
lad den trække 20-30
min. 
(kernetemperaturen
stiger endnu et par grader). 
Lav imens saucen. 
 
9. Hæld stegesaften
gennem en sigte (og kasser det, der bliver i sigten) 
og fjern evt. noget
af fedtet. 
Fyld fjerkræbouillon
på, til der er 1 liter fond i alt. 
Opvarm smør og mel i
bradepanden ved middel varme. 
Rør hurtigt rundt
med et piskeris, så snart smørret er smeltet, 
til blandingen
bliver svagt lysebrun. 
Hæld vin og fond
langsomt i og rør konstant rundt, 
indtil det hele er i
kog, så evt. klumper opløses. 
Skru ned og lad
saucen simre let i et par min, til den har 
fået passende
konsistens. 
Hæld mere bouillon i
lidt ad gangen, hvis saucen er for tyk. 
Smag saucen til og
drys persille i. 
Skær kalkunen ud og
server den varm sammen med saucen. 
 
✅ Her er grillABC med nemme
opskrifter, og selvfølgelig lidt om Salat,
Grønsager, Marinader, Saucer, Salsaer, Glaseringer, Rub og krydderi, Tilbehør, Info og Gode råd
 
Få gode smagsoplevelser med grillABC.dk. Vi hjælper dig med
at lykkes med grillen.
Finder du ikke hvad du søger så prøv Grill / spid - kogebog.dk